Ondernemen   |   13 maart 2016   |

Je kunt meer dan je denkt

… en wat hardlopen mij over ondernemen leerde.

Het bedrijf van mijn coach Robbert Braak heet ‘Je bent beter dan je denkt.’ Inmiddels zijn we bevriend en zijn bedrijfsnaam is aanleiding voor vele boeiende discussies tussen ons. Ik geloof namelijk de onderzoeken die uitwijzen dat mensen een groter vertrouwen in hun eigen kennis en kunde hebben dan terecht is. Tegelijkertijd geloof ik ook dat je een basis van zelfvertrouwen nodig hebt om jezelf in positieve zin te ontwikkelen. Om uitdagingen aan te gaan. En als Robbert ergens goed in is dan is het wel je het vertrouwen te geven dat je dingen kunt!

Uitdagingen

Vorig jaar ging ik de uitdaging van de Fotoacademie aan. Het was een boeiend jaar, waarin ik veel leerde, genoot en leed. Maar het leidde de focus af van mijn bedrijf, al kan ik wat ik daar leerde natuurlijk goed toepassen in mijn werk.

Dit jaar stelde ik mezelf een heel andere uitdaging. Sinds 2 januari ben ik vier keer in de week aan het hardlopen volgens het schema van www.sportrusten.nl (ik kan dat echt iedereen aanraden en doe dat ook tot vervelens toe). Hoewel dat natuurlijk ook de nodige tijd kost, zorgt het juist voor meer focus én meer energie. Ik krijg gewoon meer gedaan en dus is het een goede investering in mezelf en in mijn bedrijf. Maar dat is niet het enige. Belangrijker nog is dat het me zelfvertrouwen geeft en me laat zien dat ik veel meer kan dan ik denk. Want ik was altijd de anti-sporter. Degene die tijdens gym op de fiets meeging tijdens de vijverloop en dan genoot van klasgenoten stukjes achterop laten zitten, omdat ik het wreed vond dat ze zo ver moesten lopen. Dat rondje was, als ik me niet vergis, een dikke kilometer.

Herculestaak

Ik, de anti-sporter, liep de 20 van Alphen uit. Als iemand mij een paar jaar geleden gezegd zou hebben dat ik ooit twintig kilometer zou gaan hardlopen, zou ik heel hard hebben gelachen. Als hij had gezegd dat ik zelfs maar na zou denken over het lopen van een marathon, had ik hem waanzinnig verklaard. Maar die twintig kilometer heb ik inmiddels in de benen. Ik heb de 20 van Alphen uitgelopen! En het wordt nog gekker. Want mijn geloof in het schema van Sportrusten is zo groot, dat ik me ook heb ingeschreven voor de marathon van Rotterdam op 10 april!

Is mijn zelfvertrouwen ook zo groot, dat ik werkelijk denk die Herculestaak te kunnen volbrengen? Soms wel, soms niet. Gisteren liep ik een zalige 10 kilometer en had ik er alle vertrouwen in. Vandaag had ik een loodzware training en zijn de twijfels levensgroot. Zo gaat dat natuurlijk. Ook in mijn werk. Maar als ik iets heb geleerd van deze eerste maanden van dit jaar is dat ik veel meer kan dan ik ooit had gedacht. En dat zie ik terug in mijn werk. Het gaat heel goed, ik krijg leuke opdrachten en geniet daarvan. Ik geloof dat dat deels komt door dat zelfvertrouwen en die focus. En daardoor durf ik dan weer nieuwe stappen te zetten, zoals het huren van een eigen kantoor (met fotostudio) dat ik hopelijk ga delen met leuke andere zzp’ers (Hester Jansen van Camino Producties doet al mee). Het is een opwaartse spiraal.

Of ik die marathon daadwerkelijk uit ga lopen? We gaan het wel zien. Het startbewijs is gekocht en of ik het haal weet ik pas als ik het probeer. En lukt het nu niet, dan ga ik gewoon voor de herkansing: de Haagse marathon in het najaar. Een keer gaat het me lukken, want ik weet nu dat ik veel meer kan dan ik dacht!

En jij?

Denk jij weleens na over iets dat je absoluut niet meent te kunnen, maar dat je eigenlijk wel graag zou willen? Ik vind het leuk als je het deelt. Iets hardop uitspreken kan soms de eerste stap zijn! Want ik ben natuurlijk niet uniek, dus ook jij kunt meer dan je denkt!

Weten hoe dit avontuur afliep? Lees mijn volgende blog.5 reacties

Responses

 1. Nina says:

  maart 14th, 2016 at 08:04 (#)

  Boeiend en inspirerend, dank voor het delen! Mijn uitdaging is geloof ik naar binnen durven gaan en me overgeven aan wat er allemaal in me leeft. En dat dan ook delen. Door te schrijven. Ja ja…Die eeuwige roman, die iedereen stiekem wel wil schrijven. Ik wil het, maar kan ik het ook? Ik moet er gewoon aan beginnen en zien waar ik eindig! 🙂

 2. Martien Versteegh says:

  maart 14th, 2016 at 14:19 (#)

  Ik weet zeker dat je het kunt! Inderdaad, gewoon beginnen. Ik ben heel benieuwd.

 3. Pascale says:

  maart 15th, 2016 at 08:18 (#)

  Wat heb je dit leuk geschreven! En die marathon ga je zeker redden,ik geloof ook in het schema van sportrusten en heb mijn halve ook via dit schema gelopen. Ik heb nu ook na jaren te denken nu de knoop doorgehakt…ik wordt Outdoor coach ..mensen helpen met hardlopen ../ wandelen ,daar waar m,n hard ligt.. En ja twijvel ook wel eens ..maar nooit geschoten is altijd mis ..
  Veel succes !!!

 4. Martien Versteegh says:

  maart 15th, 2016 at 20:18 (#)

  Hallo Pascale, dank voor je compliment. En wat ontzettend leuk om te lezen dat je outdoor coach gaat worden. Ik schrijf graag (en beweeg inmiddels dus ook graag, zoals je hebt begrepen :-). Ik kijk graag een keer mee naar teksten van jou als je echt van start gaat als outdoor coach. Stuur me gerust een mailtje. Jij ook veel succes.

 5. Hannah Versteegh says:

  maart 15th, 2016 at 22:26 (#)

  Martien ik ben trots op je! Mooi verteld de weg die je gaat! “Ga zo voort mijn dochter en gij zult spinazie eten uit de Latijnse krententuin!”! Zei ooit een lerares tegen me op de middelbare school. Zo zeg ik tegen jou ga zo voort mijn dochter en gij zult spinazie eten uit de hardloop krententuin

Reageer ook