Fotograferen   |   14 maart 2015   |

Een appel en een voet

Er wordt wat af geklaagd en gesteund bij opdrachten als ‘de bloempot’ en ‘de appel’. Niet zo gek ook: je bent uren bezig met het licht zó opstellen dat je goed verloop op de achtergrond én op de appel zelf krijgt en toch wordt de opdracht vaak meerdere keren afgekeurd. Zo moest ik mijn bloempot drie keer over doen! Maar ik hoefde mijn appel maar een keer te fotograferen. Waarschijnlijk omdat ik goed had opgelet hoe mijn medestudenten het hadden gedaan. En omdat ik een leuke mentor uitkoos voor de beoordeling. Hij besloot een vinkje te zetten, hoewel het verloop op de appel eigenlijk niet helemáál goed is. Ik weet niet hoe blij ik was geweest als ik nog een keer de hele woonkamer om had moeten bouwen of weer een middag naar Amsterdam had gemoeten. Maar stiekem vond ik die appel fotograferen echt leuk! Prachtig om het effect te zien van een piepschuim plaat, die je boven de appel houdt om het licht goed te leiden. En duidelijk te ervaren wat er gebeurt als je die nét iets anders vasthoudt. Dat heeft iets meditatiefs.

Dat gold minder voor mijn uitvoering van de opdracht ‘voet’. Ik besloot namelijk te gaan dansen in het water! Ik sleepte een plastic bak mee naar de vijver achter ons huis. Terwijl ik daarop balanceerde in het water – met mijn camera op de zelfontspannerstand – probeerde ik de nieuwsgierige blikken van de vissers iets verderop te negeren. Ze zaten vast te wachten tot ik om zou vallen. Dat scheelde met momenten maar heel weinig. Ook omdat ik steeds minder gevoel in mijn voeten kreeg. Dat alles schreeuwde om een antwoord op de vraag: ‘Was dit echt het beste dat je kon bedenken voor deze opdracht?’ Maar het antwoord bleef ‘ja’. Zeker toen ik het resultaat bekeek achter mijn computer, ondertussen mijn voeten droog wrijvend, zodat het gevoel langzaam terugkeerde.

En toen moest ik nog kiezen. Zou ik de serie inleveren die ik in mijn hoofd had of werd het de losse foto, die ik eigenlijk het allermooiste vind. Misschien wel juist omdat je aandacht daar uitgaat naar de voet die je niet ziet! Welke spreekt jou het meeste aan? Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.6 reacties

Responses

 1. Floriske Gerritsma says:

  maart 14th, 2015 at 14:21 (#)

  Wat leuk allemaal en gefeliciteerd met je prijs! Wat goed dat je de fotoacademie doet terwijl je al zo goed bent 🙂 Maar je nog meer verdiepen is goed en in de fotografie ben je nooit uitgeleerd. Misschien wordt je er nog creatiever van. Ik heb een kennis die de fotoacademie in Rotterdam heeft gedaan. Volgens mij duurde dat vier jaar. Maar ze doet er helemaal niets mee en als ik nu haar foto’s op Facebook zie vind ik dat heel teleurstellend 🙁 Zelf loop ik altijd te knippen en sleep mijn camera overal mee naar toe maar zet hem steeds op de luie stand 🙁 Ik heb wel oog voor schoonheid en het maakt natuurlijk verschil hoe je iets fotografeert maar ik wil er toch wat meer uit halen. Misschien moet ik bij jou eens een cursus komen doen, hoewel ik vermoed dat je er nu vast niet veel tijd voor hebt. Al is het alleen maar om mijn camera wat beter te leren kennen. Ik heb een keer een workshop gevolgd bij jou bij Zuid 57 maar je herinnert je mij vast niet meer 🙂 Vorig jaar heb ik een Canon EOS 70D gekocht en het is wel een hele fijne camera. Van jouw leuke foto’s in het water vind ik degene waar jouw rok te zien is de mooiste en van die andere drie de foto waar het water wat meer in beweging is en je net één voet kunt zien. Leuk geschreven ook, ik zie zo die mannen zitten op afstand en verwachtingsvol naar je kijken. Heel veel succes met je studie en een fijn weekend!

 2. Martien Versteegh says:

  maart 14th, 2015 at 15:47 (#)

  Hi Floriske, dank voor je leuke reactie en ik herinner me je zeker :-). Alleen niet van een workshop, maar van foto’s die ik van je maakte, terwijl we allebei een ‘winkeltje’ hadden in Zuid57. Kan dat ook kloppen? Want tot nu toe gaf ik nog geen workshops. Maar niet uitgesloten dat dat ik wel ga doen als ik wat meer tijd heb. Hou vooral mijn nieuwsbrief in de gaten.
  Veel plezier met je camera en wie weet tot ziens.

  Groet! Martien.

 3. Hannah Versteegh says:

  maart 14th, 2015 at 18:40 (#)

  Leuk zoals je vertelt over het fotograferen en wat je ervan leert. Heel inspirerend !
  De mooiste foto vind ik die waar je de voet niet ziet, daarna die aan de rechterkant bij de groep
  van drie. hoewel ik ook wel twijfel want die waar de voet net over het water scheert vind ik ook er mooi.
  Als ik persé moet kiezen kies ik toch de eerste. Mooie foto’s trouwens allemaal!!!!!!
  Je blijven ontwikkelen is altijd goed. Hou vol!
  Liefs, Hannah.

 4. Janette says:

  maart 15th, 2015 at 10:40 (#)

  Vooral die oneindige benen vind ik prachtig!
  En van de foto’s voor de opdracht de ‘bailarina’, mooie pose.

 5. Elisabeth de Boer says:

  maart 15th, 2015 at 19:56 (#)

  Hai Martien,
  Prachtige foto’s!! Ik kijk regelmatig stiekum even mee naar alle mooie dingen die je maakt…
  Veel groeten,
  Elisabeth (oud-klasgenoot…?)

 6. Peter Smit says:

  februari 29th, 2020 at 13:29 (#)

  Wat zijn voeten zonder die prachtige lange benen om ze te verbinden met wat ze vertelt welk pad ze horen te bewandelen.

Reageer ook